ŠKŮDCI ORCHIDEJÍ

26.01.2010 23:14

 

 

 


1/ Sviluška
Svilušky jsou velké 0,4 až 0,7 milimetrů. Napadají horní a spodní stranu listu, výhony a paždí listů. Poškození rostliny se projevuje světle žlutou barvou. Povrch napadených listů se po vysátí buněčné šťávy nejprve pokryje světlými tečkami, skvrny se dále zvětšují a slévají do bělavých polí, listy předčasně opadávají, rostlina nekvete, slábne a hyne. Napadení sviluškou napomáhá suchý vzduch.
  Způsoby ochrany. Není-li zasažení orchideje velké, můžeme ze začátku zkusit otřít listy a stonky z obou stran mýdlovým roztokem. Při větším rozsahu napadení postřikujeme insekticidy. Sviluška vytváří pavučiny a proto není těžké ji objevit. Znakem její přítomnosti jsou bílé nebo žlutavé skvrny na rostlině. Kůže listů odumírá a praská, listy a květy se deformují a kroutí.

Sviluška

 

2/ Štítenky
jsou hnědé blešky na povrchu listů a stonků, vysávající buněčný mok. Listy ztrácejí barvu, schnou a opadávají. Napadení štítenkami napomáhá suchý vzduch kolem orchidejí.
  Způsoby ochrany. Pro mechanické odstranění škůdců otíráme listy houbou s mýdlovým roztokem. Poté rostlinu postříkáme 0,15% roztokem insekticidu aktelitu (1 – 2 ml na litr vody). Možno použít i insekticidy typu Vidate granulát, který po vpravení do substrátu rostlina vstřebá a škůdce jej nasaje s rostlinnými šťávami.

Štítěnky


3/ Physopoda
Physopoda jsou nepatrný hmyz, podobný malinkým tečkám na listech. Hlavním faktorem, napomáhajícím jejich rozmnožování, je vysoká teplota a nízká vlhkost vzduchu. Na spodní straně listu physopoda zakládají počerné kolonie a na horní straně listu se objevují bílé tečky, list získává šedavě hnědé zbarvení se stříbřitým leskem. Napadení listů začíná obvykle od jejich konců. Při celkovém napadení celý list zbělá a ztratí barvu, potom listy zhnědnou a opadají. Zásadním způsobem poškozují physopoda i květy, které se pokrývají skvrnami a deformují. Způsoby ochrany. Rostlinu je třeba postřikovat insekticidy, v případě nutnosti i opakovaně.

 

 


4/ Mšice
Kolonie mšic napadají všechny části orchideje, poškozují spodní stranu listů, poupata, konce výhonů. Zasažené části rostliny ztrácejí barvu, listy se zkroutí, zežloutnou a opadnou. Rostlina se přestává vyvíjet. Poupata se nerozvíjejí, květy jsou znečištěny lepkavým sekretem.
Způsoby ochrany. V první řadě je nutné tyto poměrně velké škůdce ze zasažených částí rostliny mechanicky odstranit. Silně napadené listy a výhony odstraníme úplně. Poté stříkáme permetrinovými prostředky. Při silném napadení postup opakujeme.

Mšice

5/ Třásněnka

Napadá listy rostlin, kde škodí obdobně jako sviluška je však úpornějším škůdcem. Je viditelná pouhým okem. Dospělec je na snímku. Larvální stadium je méně viditelné, jedná se o podlouhlé larvičky voskově bílé, někdy zbarvené mírně do žluta.

  

 Dospělá Třásněnka               Typické posátí třásněnkou           Vajíčka a larvy třásněnky


 6/Molice

Molice je drobná bílá muška podobná papírové šipce, viditelná pouhým okem. Zelenavé larvy žijí na spodní straně listů, vysávají tekutinu z buněk a zanechávají po sobě cukernatý sekret. Na listech se objevují nezřetelné bělavé nebo žlutavé skvrny. Napadené listy se kroutí, žloutnou a opadávají. 

  Způsoby ochrany. Každé tři dny je nutný postřik insekticidy. Napadené listy, poupata a květy se odstraňují. Boj s tímto škůdcem je poměrně složitý, trvá často několik týdnů, protože část mušek při dotyku nebo rosení odlétá a napadá rostlinu znovu. Proto učiňte ochranná opatření i pro další rostliny v domě a preventivně je postříkejte insekticidem. Tento škůdce má velice oblíbené rostliny jako je například Gerbera, a měkkolisté rostliny, což je ve sklenících kapradina Netík nebo plevel ptačinec.

Molice



6/Smutnice
Z dvoukřídlého hmyzu poškozují podzemní části mladých rostlin a semenáčků bělavé larvy smutnic. Dospělé smutnice jsou černé komárkovité mušky asi 3mm. velké , které často lezou po substrátu a poletují kolem. Jejich larvy si přineseme domů se substrátem a zatímco ony ničí kořeny rostlin, dospělci ničí nás neustálým poletováním po bytě.
Způsob ochrany: Žluté lepové desky nebo zkuste nechat substrát hodně proschnout a doufejte, že v suchu larvy zahynou dřív než rostlina. Jinak pomůže už jen přesazení do jiného substrátu, který můžete preventivně před použitím propařit v mikrovlnné troubě.

Smutnice
 

Tyto škůdce můžeme hubit přípravky typu Mospilan, Biospin 120SC, Vertimec 1,8 EC atd. Mějme však na paměti, že je nutno začínat přípravkem méně razantním a postupovat směrem k razantnějšímu. Také je nutno přípravky střídat, protože škůdci si vytvářejí rezistenci vůči postřikům. Tu ale může vyvolat nedodržení koncentrace a slabší roztoky ji uspíší. Dále mějme na paměti, že většina postřiků ničí dospělce a larvální stádia, ale ne vajíčka, která jsou kladena průběžně v různých časových intervalech a také se v těchto intervalech líhnou v závislosti na teplotě. Z tohoto důvodu je dobré postřik opakovat v rozmezí 3-5 dnů a to nejméně 3x.

Vyhledávání